Welkom in 'Klompenmuseum Den Eik' in Laakdal.

Steeds minder mensen worden vertrouwd met klompen. Na de Tweede Wereldoorlog worden ze massaal vervangen door ander schoeisel. Nu zijn we al zover dat de generaties die nu geboren worden er helemaal niet meer mee vertrouwd zijn. Ook de klompenmaker is een uitstervend ras, alhoewel…

Dat geldt niet voor dit museum. Sinds 1988 bestaat in Laakdal een Klompenmuseum. De Vrienden van het Museum vzw richtten het op als eerbetoon en herinnering aan de klompenmakers die in de 19de en de 20ste eeuw Laakdal en omstreken van schoeisel voorzagen. Vooral de deelgemeente Vorst, waar het museum oorspronkelijk gevestigd was, was een Mekka van de klompennijverheid met export in de hele regio.

Het museum biedt een overzicht van de ambachtelijke en de mechanische klompenmakerij, men kan er klompen kopen, …

 

Inschrijven voor een bezoek

 

Groepen en klassen kunnen ook een bezoek brengen onder begeleiding van een gids en met een demonstratie door een klompenmaker.

Haal nog meer uit je bezoek aan het klompenmuseum en reserveer een gids en een demonstratie door een klompenmaker. Groepen en klassen kunnen reeds voor € 25 extra een gids en een klompenmaker reserveren. Maximum 20 personen per gids.

Tijdens zo'n rondleiding geniet je van het werk van een klompenmaker. Uit een driehoekige klomp wilgenhout kapt en snijdt hij in zijn lemen klompenhut (anno 1920) een perfect passende houten schoen. Naast het handmatig klompen maken komt ook het machinaal werken aan bod. Een vorm- en een heulmachine uit 1928 zijn nog steeds in bedrijf. Dit alles wordt begeleid door een gids die de evolutie van het klompen maken schetst vanaf de 15de tot midden 20ste eeuw. Hij vertelt tevens gans het verloop van boom tot klomp.

Reserveren of meer informatie

Openingsuren

Individueel bezoek
Vanaf het eerste weekend van april tot 31 oktober: elke zaterdag en zondag van 13.30 tot 17.00 uur.

Groepen
Gans het jaar door. Vooraf tijdig aanmelden via:

Prijzen

Volwassenen: € 1,5
Kinderen (van 3-12 jaar): € 1
Kinderen (jonger dan 3 jaar): gratis

Groepen (€ 1,5 per persoon)
Gids: € 10 - € 15 vanaf 1 januari 2023
Gids en demonstratie: € 25 - € 30 vanaf 1 januari 2023
Lerarenkaart: € 1,5 korting