2022

LAAKDAL – Erfgoeddag

24 april | 10.00 - 18.00 uur

  • Starturen demonstraties klompen maken
  • 10:30 uur, 13:00 uur, 14:30 uur, 16:00 uur
  • Optredens folkloremuziek van Westelfolk
  • Doorlopend klompschilderen en klompenbelevingspad
Toegankelijkheid

Iedereen groot en klein en ook rolstoel toegankelijk. Een van onze klompenmakers is doof en zal via gebarentaal en een doventolk zijn ervaringen delen met het publiek terwijl hij het ambacht demonstreert. Dit toonmoment is dan ook geschikt voor doven en slechthorenden.

30 jaar klompenmuseum

Hoe kom je van een boom tot klompen? En op welke manieren worden klompen gemaakt? Kom naar de filmvoorstelling “30 jaar klompenmuseum”. Het klompenmuseum wil zo proberen om het ambacht te bewaren en door te geven aan de toekomstige generaties.

Hoe leer je klompen maken?

Je vindt het antwoord op deze vraag in het Klompenmuseum! Ook zie je er echte klompenmakers aan het werk; ze vertellen je met veel plezier hoe zij het klompenambacht geleerd hebben en willen doorgeven aan een volgende generatie.

Klompschilderen en Klompenbelevingspad

Speciaal voor erfgoeddag organiseren we vandaag een workshop “klompschilderen”. Steek dus gauw je handen uit de mouwen en maak een echt kunstwerk van je eigen klomp. En als kers op de taart kan je op het klompenbelevingspad naar hartenlust klauteren en klimmen met klompen aan de voeten.

2021

LAAKDAL – Erfgoeddag

23, 24 en 25 april online

Stap binnen in ons virtueel klompenmuseum. Je ontdekt er via het izi.Travel platform nachtelijke avonturen zoals het verhaal van de smokkelklompen. Via filmpjes bekijk je bovendien hoe klompenmakers van een boom een klomp maken. Tijdens erfgoeddag vind je ons online via het virtuele klompenmuseum.

Naar virtuele klompenmuseum

2020

LAAKDAL – Erfgoeddag


2019

LAAKDAL – Erfgoeddag


2018

LAAKDAL – 30 jaar KlompenmuseumHiep Hiep Hoera! Het Klompenmuseum is jarig!

In 1988 opende in Laakdal het Klompenmuseum, een eerbetoon aan de vele Laakdalse Klompenmakers en het klompenambacht dat vooral deelgemeente Vorst groot maakte. In 2018 blaast het museum dus 30 kaarsjes uit en naar goede Kempense traditie hoort daar een groot feest bij! Iedereen is welkom op het gezellige verjaardagsfeest van het Klompenmuseum. Het Klompenbelevingspad is voor de gelegenheid gratis toegankelijk én er is een speciale feestzoektocht op maat van kinderen. Gans de dag zijn er creatieve workshops waarin kinderen gewone klompen kunnen omtoveren in eigen gepersonaliseerde, fonkelende feestklompen! Geen feest zonder muziek en uiteraard zijn er ook drank- en eetstandjes.


Een dikke dankjewel

Dat het Klompenmuseum uitgroeide tot één van de populairste musea in onze regio heeft ze aan vele mensen te danken. Heel wat mensen kozen er voor om de collectie van hun grootvader aan het museum te schenken. Of maakten de keuze om als vrijwilliger aan de slag te gaan in het museum. Op 22 april worden deze museumvrienden en -fans in de bloemetjes gezet. Tijdens een ceremonie zullen voor het eerst ook enkele ereleden benoemd worden en zal het 9de Jaarboek van Laakdal worden voorgesteld. In deze editie is de historiek van 30 jaar Klompenmuseum opgenomen.

klompenbelevingspad klompenmuseum
klompenbelevingspad museum

 

Inschrijven voor een bezoek

 

Liefhebbers kunnen in het museum ook klompen kopen aan democratische prijzen.

Op 27 maart 2011 werd het klompenbelevingspad plechtig geopend, Herman Vervloet maakte hiervan een filmpje dat je kan bewonderen op Youtube.

Openingsuren

Eerste weekend van april - laatste weekend van oktober
zaterdag en zondag: 13.30 u. - 17.00 u.

Weekdagen (alleen groepen)
Groepen vooraf aanmelden via:

Juli en augustus
woensdag tot en met zondag: 13.30 u. - 17.00 u.

Buiten de openingsuren is het verboden het klompenbelevingspad te betreden.
Honden aan de leiband.

Prijzen

De prijs omvat de toegang tot het klompenbelevingspad en het klompenmuseum.

Volwassenen: € 3,5
Kinderen (van 3-12 jaar): € 3
Kinderen (jonger dan 3 jaar): gratis

Groepen
Vanaf 15 volwassenen: € 3
Vanaf 15 kinderen tussen 3 en 12 jaar: € 2,5


Geleid museumbezoek (enkel met gids) en klompenbelevingspad € 10 per gids + groepstarief belevingspad
€ 15 vanaf 1 januari 2023

Museumbezoek met gids - demonstratie en klompenbelevingspad € 25 voor gids & demonstratie + groepstarief klompenbelevingspad
€ 30 vanaf 1 januari 2023
Lerarenkaart: € 1,5 korting